Wednesday, December 15, 2010

UCAPAN SULTAN KEDAH DAN BAJET KERAJAAN KEDAH UNTUK INSANIAH.

ASSALAMUALAIKUM W.B.T.

MAKLUMAN BUAT SEMUA MAHASISWA INSANIAH BERIKUT ADALAH INTIPATI BAJET 2011 UTUK INSANIAH YANG TELAH DIBENTANGKAN OLEH MENTERI BESAR KEDAH DI PERSIDANGAN DUN PENGGAL KETIGA YG DISEMPURNAKAN PERASMIANNYA OLEH SULTAN KEDAH, TUANKU SULTAN ABDUL HALIM MU`ADZAM SHAH :

1) SEJUMLAH RM 10 JUTA DISEDIAKAN BAGI MEMBIAYAI SEBAHAGIAN KOS TANAH DAN KERJA AWALAN PROJEK PEMBINAAN KAMPUS TETAP KUIN DI KUALA KETIL.

2) RM 9.5 JUTA BAGI MEMBIAYAI KOS OPERASI KUIN TERMASUK MEWUJUDKAN DUA BIDANG PENGAJIAN BARU IAITU PERUBATAN  DAN PERHOTELAN.

SEDUTAN TITAH UCAPAN TUANKU TERHADAP KUIN :

BETA SUKACITA DENGAN USHA GIGIH MEMANDA MENTERI BESAR UNTUK MENGANGKAT STATUS KOLEJ UNIVERSITI INSANIAH (KUIN) SEBAGAI UNIVERSITI TERSOHOR DI PERSADA DUNIA. SELAIN MEMBINA KAMPUS TETAP DI KUALA KETIL, KUIN TELAH BERJAYA MENUBUHKAN 47 PROGRAM AKADEMIK TERMASUK PROGRAM PERUBATAN DAN PERHOTELAN. PADA MASA INI, KUIN TIDAK HANYA MEMFOKUS DAN MENAWARKAN BIDANG PENGAJIAN ISLAM SAHAJA, MALAH BAKAL MELAHIRKAN CERDIK PANDAI DI BIDANG PROFESIONAL YANG BERTERASKAN PRINSIP DAN PANDUAN SYARIAH.

APA YANG MEMBANGGAKAN BETA IALAH KEMASUKAN PELAJAR ANTARABANGSA YANG SEMAKIN MENUNJUKKAN PENINGKATAN. PADA MASA INI, TERDAPAT 1,000 ORANG PELAJAR ANTARABANGSA DARIPADA KESELURUHAN PELAJAR SERAMAI 6,000 ORANG. SELAIN DARIPADA ITU, KUIN JUGA TELAH BERJAYA MEWUJUDKAN HUBUNGAN KERJASAMA DUA HALA DALAM BIDANG AKADEMIK DENGAN NEGARA ASING SEPERTI YAMEN, ARAB SAUDI, MESIR, TURKI, INDONESIA DAN KAZAKHSTAN.

BETA BERDOA SEMOGA STATUS DAN KEDUDUKAN KUIN AKAN LEBIH BAIK SETELAH BERPINDAH KE KAMPUS TETAP PADA TAHUN 2013 KELAK. 

No comments:

Post a Comment